VPN, kjent som virtuelle private nettverk lar deg navigere på nettet anonymt. Det er blitt vanlig praksis å bruke i Norge de siste 10 årene.

Nordmenn benytter VPN av forskjellige grunner, der de vanligste er som følger:

 • Ønske om å skjule identiteten sin på nettet (anonymitet)
 • Fjerning av geoblokkeringer, til eksempel ved bruk av strømmetjenester
 • Omgå DNS sperrer
 • Skjule sensitive data, som ved betaling på offentlige nett

Her ser vi litt nærmere på bruk av VPN i Norge og hva det innebærer.

Servere i Norge

Det første, og kanskje mest åpenbare bruksområdet er de som reiser utenfor Norge. Majoriteten av norske husholdninger har ett eller flere abonnementer hos diverse strømmetjenester. Tenk på navn som hulu, viaplay eller F1. 

Så fort man forlater Norge blir tjenestene sperret, fordi opphavsrettighetene kun lar det vises innad i landet.

Løsningen? Å bruke et VPN med server i Norge. 

Teknisk forklart kobler du deg opp til en ny server med norsk IP, som igjen kommuniserer med sluttdestinasjonen din. Signalet tar derfor en ekstra omvei før det når deg.

For tjenesten du besøker ser det ut som at du befinner deg i Norge, enda du sitter utenlands.

 

Hvorfor bruker øken av VPN i Norge?

VPN bruken i Norge har steget kun i løpet av de siste 4-5 årene. Viktige pådrivere er:

 1. Vi reiser mer til utlandet
 2. Stadig mer innhold legges i digitale siloer med geoblokk (f.eks videostrømmer)
 3. Staten strammer inn regler, for eksempel piratinnhold og pengespill
 4. Økt fokus omkring behovet for personvern på nett

Det er rimelig å anta at den norske staten vil fortsette å sperre ute brukere fra visse typer innhold fremover og at det kan komme nye restriksjoner.

Hvis forslaget om aldersverifisering for sosiale medier får gjennomslag kan man forvente en strøm av nye VPN-brukere i Norge.

Norge er fortsatt, vel og merke, langt friere enn noen av nabolandene våre.

Vi har sett mye av det samme i andre land, slik som Russland, hvor myndighetene la ned forbud mot VPN allerede i 2017.

Hvilke er best?

Her er det lett å gjøre feil som nybegynner. Et billig VPN er ikke nødvendigvis det beste. 

De beste VPN tjenestene i Norge tilbyr angrerett, har mange tusen servere å velge fra og kan kjøres på apper tilpasset forskjellige digitale enheter. Prisen må også være overkommelig.

Det er heller ikke alltid garantert at en høy prislapp betyr at programmet er best.

Forklart på en litt annerledes måte kan noen av de billigste alternativene prestere relativt bra, men de har til gjengjeld færre ressurser til markedsføring.

Når vi sjekket markedet så vi at noen av de billigste virtuelle private nettverkene kostet rundt 20 kroner i måneden. Her er det snakk om etablerte tjenester med tusenvis av servere.

Det finnes garantert billige alternativer, men slik det fremstår er de kun “parasitter”, i den forstand at de leier billig serverplass fra større selskaper, og selger privat nettverkstilgang på billigsalg.

En gjennomgang av markedet viser at NordVPN ser ut til å være det beste alternativet, i de fleste tilfeller. Noen fremhever derimot ExpressVPN og PureVPN som andre alternativer.

Bruk rabatter

VPN bransjen er notorisk for å tilby skjulte rabatter, kuponger og tidsbegrensede kampanjer, som kan nullstilles ved å fjerne cookies.

Som et eksempel vil de gjerne inngå lukrative samarbeid med dedikerte analysesider, som igjen tester og skriver om hvert alternativ. I tillegg skaper de dedikerte “landingssider” som gir leserne ekstra rabatt hvis de kjøper vpn via tjenesten fremfor direkte gjennom egen nettportal.

Vi tok en rask titt og så at det noen steder faktisk var mulig å spare opp mot 40-50 prosent ved å bruke denne typen rabatter.

Også i utlandet

Et godt eksempel så vi i fjor når europeere (sannsynligvis også folk i Norge) brukte VPN-programvare for å få tilgang til Meta sin Threads-løsning, noe selskapet ikke var særlig begeistrede for, rapporterer digi.no.

Årsaken var at Meta enda ikke hadde klart å tilpasse tjenesten så den følger EU sitt datalagringsdirektiv for digitale tjenester.

Saken viser hvor intrikat det er blitt å tilby digitale tjenester i ulike land, og hvorfor VPN er så praktisk å bruke, for eksempel i Norge.

Tips til hva du må passe på

Hvis du er på reise utenlands og trenger en VPN server i Norge er det spesielt en sak du må være påpasselig med.

Tjenester som Netflix, Viaplay og andre jobber med å sperre ute nordmenn som bruker VPN. Akkurat hvordan de får det til er vanskelig å si, men de vil med jevne mellomrom klare å identifisere servere som er del av virtuelle private nettverk.

Pass på å gjøre følgende:

 • Sørg for at du velger et VPN med flere servere i Norge.
 • Sørg for at VPN-et faktisk lar deg velge en server manuelt
 • Hvis server 1 blir sperret må du kunne velge et nytt alternativ. Programmet forstår ikke automatisk at tilgangen er blokkert.

Skru også av auto-connect funksjonen som de fleste VPN leveres med, og sørg for at du aktiverer det virtuelle private nettverket før du lanserer selve tjenesten.

Skal du “strømme” nettinnhold gjennom en server i Norge må du også passe på at kill-switch funksjonen er skrudd på. Den sørger for at IP-en din ikke lekker hvis nettilgangen plutselig kuttes.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *