Bitcoin sin himmelferd fortsetter og prisen tippet for ikke lenge siden 700 000 kroner. Hvor den vil ende opp er vanskelig å spå, med spådommer om alt fra 0-verdi til flere millioner kroner per stykk (BTC).

I Norge har interessen for å investere i kryptovalutaen tatt helt av de siste årene, av god grunn. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2017 når VG ga tips til de som skulle kjøpe bitcoin i det verdien tippet 4900 dollar (artikkelen ligger bak betalingsmur).

Her har vi satt sammen en guide som forklarer hva som kreves for å kjøpe bitcoin, med fokus på Norge. 

 1. Opprett konto

Før du får kjøpe bitcoin må du starte med å opprette konto hos en bitcoin-selger (tjeneste) som er pålitelig. Norge har faktisk sine egne regler for hva som kreves, enda det er fullt lovlig å velge selgere bosatt i utlandet.

Det viktigste er kjenneskapen om at de ikke stikker av med de bitcoin du eier, eller har dårlige sikkerhetsprosedyrer. Som ba.no har skrevet om har mange nordmenn fått en dyrebar erfaring med dette. Artikkelen er dessverre bak betalingsmur.

I tillegg lønner det seg alltid å ta ut alle bitcoins til egen lommebok (noe vi snakker mer om i siste avsnitt).

For å opprette konto må du kunne:

 • Verifisere deg. Kreves hos alle seriøse børser og markedsplasser som tillater kjøp og salg av bitcoin. Noen lar deg bruke BankID (hvis børsen driftes i Norge), mens andre krever digitale kopier av et identifikasjonsdokument og bevis på hvor du bor. Kravene kalles for KYC (kjenn kunden din).

Med BankID verifisering blir du umiddelbart akseptert, mens det kan ta opptil 48 timer å verifiseres hvis du bruker manuell innsending av dokumenter.

 1. Sett inn pengene du vil handle for

Sett inn beløpet du vil kjøpe bitcoin for. Utvalgte aktører lar deg sette inn penger før du er verifisert, mens andre krever at sistnevnte fullføres før de åpner for innskudd.

Vi anbefaler alltid å bruke bank fordi kostnadene er lavest. I de fleste tilfellene kan du velge mellom én av disse betalingsmetodene. 

 • Kredittkort eller debetkort: koster rundt 4 prosent av beløpet
 • Vipps: (skjer automatisk): Koster cirka 4 prosent av beløpet
 • Bank: Gratis
 • Straksbetaling via bank: Varierer mellom 10 til 15 kroner per overføring.

Når pengene er satt inn kan du kjøpe bitcoin for deler av beløpet eller hele summen, avhengig av hva du foretrekker.

 1. Kjøp BTC

Gå til markedet og bestemme hvor mye bitcoin du vil kjøpe og hvilken pris du vil handle for. Her kan du velge å enten legge det inn som en markedsordre eller å handle bitcoin direkte til den beste kursen som ligger tilgjengelig.

Så fort handelen er gjennomført vil balansen oppdateres. Nå har du 2 valg:

 1. Ta ut Bitcoin til en lommebok/adresse som du selv eier.
 2. La all BTC bli værende på plattformen.

Vi anbefaler alltid å ta ut alt du eier til en egen lommebok som du selv eier. På den måten slipper du risikoen for å tape pengene hvis noen bryter seg inn på kontoen eller hovedplatformen.

På Byavisadrammen finner du flere detaljer om hvor og hvordan du går frem for å kjøpe bitcoin.

Verdt å vite om å kjøpe bitcoin

Her har vi listet opp en rekke faktorer alle bør tenke over før de velger å kjøpe bitcoin i Norge.

 • Børsgebyrer

Merk at kryptobørsene belaster deg opptil 4 prosent av pengebeløpet du setter inn. For å sette det i perspektiv vil det koste deg rundt 400 kroner i gebyr hvis du setter inn 10 000 kroner med et kredittkort for å kjøpe bitcoin. Sammenlign gebyrene hos kryptobørsene på forhånd så du slipper å betale for mye.

Husk at jo mer du må betale i innskuddsgebyr, desto mindre penger har du igjen til å kjøpe bitcoin

 • Ikke en fysisk gjenstand

Bitcoin er ikke et fysisk objekt. Det eksisterer kun som en kodestring i den digitale “eteren”. 

Når du investerer i bitcoin betyr det kun at du har kontroll over de private nøklene som tilhører den ene spesifikke delen av blokkjeden. Du får altså ikke tilsendt noen fysiske brikker eller lignende.

 • Bitcoin er en risikabel type investering

Kursen på bitcoin har gått opp og ned som en jojo de siste årene, gjerne med prisfall på over 10 prosent på én og samme dag. Det er også grunnen til at mange europeiske finanstilsyn begrenser hvor mye giring som kan brukes for sekundære opsjoner knyttet til bitcoin.

Vær obs på at det er veldig risikabelt å kjøpe bitcoin, og at profitt kan forsvinne i løpet av kort tid. Som hovedregel er det best å begrense investeringer til maks 10 til 15 prosent av pengene du har disponibelt for investeringer.

Bitcoin lommebok

For lagring av bitcoin anbefales det at du setter opp din egen private lommebok, med nøkler (koder) som du selv har kontroll over. Et fint sted å begynne er å bruke bitcoin.org, som er en semi-offisiell kanal for bitcoin. Her kan du laste ned den elektroniske lommeboken.

Vurder i tillegg å gå til innkjøp av det som kalles for en hardware wallet. Det er en fysisk lommebok i form av en mikrochip hvor du kan lagre verdiene elektronisk, men ha de med deg til enhver tid ettersom den er frakoblet nettet.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *