Det lønner seg å velge en norsk kryptovaluta børs fremfor et selskap i utlandet. Her ser du hvorfor.

Her er de viktigste fordelene du får ved å velge en norsk leverandør fremfor å gå til utlandet.

  1. De tillater ID verifisering digitalt, med Vipps og BankID. Reduserer risiko for ID-tyveri.
  2. Lar deg bruke straksbetaling i nettbanken (umiddelbare innskudd, såfremt banken din støtter det).
  3. Lar deg sette inn og overføre beløp i norske kroner (NOK).
  4. Gir bonuser til nye norske kunder.

Bakgrunn og historie

Siden staten åpnet døren på gløtt for norske kryptovalutabørser i 2019, har flere selskaper kastet seg inn i kampen omkundene. Konkurransen fra utlandet er samtidig intens, med hundrevis av alternativer å velge mellom.

I dag finnes det et vidt spekter av norske tjenester rettet mot kryptomarkedet, noe som inkluderer kryptobørser og kryptovekslere.

Den første kryptovalutabørsen var Mt. Gox, som ble drevet av en amerikaner bosatt i Japan. Børsen gikk konkurs (eller ble rettere sagt hacket) for store beløp i 2014 etter at uvedkommede brøt seg inn og stjal store beløp i kryptovaluta.

Siden Mt. Gox fadesen har hundrevis av utenlandske kryptobørser blitt lansert og i mange tilfeller eies flere av børsene av det samme morselskapet. Blant de mest kjente kryptobørsene finner vi navn som Binance, Coinbase og OkX, ByBit og Kraken.

Kryptobørser i Norge

Kryptobørser kunne ikke driftes effektivt i Norge, inntil 2019. Enda det var fritt frem for nordmenn å handle i utlandet. De kan nå operere fritt med norske bankinnskudd og verifisering som gjøres via både BankID og Vipps. 

Hos kryptobørsene som opererer utenfor grensene er det derimot et krav om å sende over kopier av ID dokumenter som førerkort og pass, med et skjermbilde av husholdningsfaktura. Det siste brukes for å bevise at man faktisk bor på det stedet man oppgir i passinformasjonen.

I 2019 laget finanstilsynet er ordning som lot norske tjenester innen kryptovaluta registrere seg. Inntil da lot det seg ikke gjøre å drifte en kryptobørs i Norge, fordi “bankene nektet å håndtere innskudd og uttak, noe som gjorde det umulig å håndtere transaksjoner for kryptobørser  innad i Norge”.

Strengt tatt er det ikke snakk om et vanlig kosensjonsregister, slik vi ser med meglerhus, eiendomsmeglere et cetere. Det er heller snakk om at selskapene må oppføres i registeret for “veksling av digitale valuta”, og at de pålegges å følge det samme AML og KYC regelverket som bankene.

Nylig kunne vi i tillegg lese at en av de norske kryptobørsene hadde valgt å utvide forretningsortimentet ved å satse på handel med andre typer råvarer, i dette tilfellet rubiner. Det er sannsynlig at flere norske børser vil kunne følge en tilsvarende løsning på sikt, ved å bli meglere for flere typer aktiva.

4 fordeler med å velge en norsk tjeneste

Her har vi listet opp 4 argumenter for hvorfor det lønner seg å velge en norsk kryptovaluta børs, fremfor å sende pengene til utlandet.

Fordel 1: Elektronisk ID verifisering

Hos en norsk kryptobørs kan du verifisere deg elektronisk uten å måtte oppgi eller sende over sensitiv informasjon slik som passbilder. De er koblet på nettverket til BankID og Vipps som muliggjør verifisering på under 1 minutt.

Fordel 2: Straksbetaling

En annen fordel som ofte overses er tilbudet om straksbetaling i nettbanken. Enkelt forklart er det et tilbud fra utvalgte norske banker som gjør det mulig å utføre umiddelbare innskudd, uten lang ventetid. 

Det blir litt som å trekke kredittkortet, men uten å betale skyhøye gebyrer. Straksbetaling er ikke noe som tilbys alle steder, så det er greit å dobbeltsjekke det på forhånd.

Fordel 3: Sett inn og overfør beløp i norske kroner (NOK).

Den viktigste fordelen er muligens tilbudet om å handle og sette inn penger i NOK hos en norsk kryptobørs. Når penger settes inn hos en utenlandsk kryptobørs er det vanlig at norske kroner veksles til en annen valuta, slik som dollar eller euro. 

Problemet med å bruke utenlandske valuta er det koster mye i gebyrer for veksling. Forvent å se at 1,5 til 3 prosent av beløpet du setter inn går tapt, enda det ikke “synes” umiddelbart på kontoen din. Pengene går tapt ved at du får en dårlige vekslingskurs enn den som tilbys i markedet.

Og du gjetter riktig hvis du tenker at det samme gjelder når du veksler tilbake til norske kroner for å trekke ut pengene til din egen bank.

Fordel 4: Bonuser

Mange norske kryptobørser gir egne bonuser til nye kunder. Det inkluderer:

  • 55 kroner for nye kunder hos Firi.no
  • 100 kroner hos Juju Krypto
  • 50 kroner (bitcoin) hos NBX – også kjent som Nordic Block Exchange.

Her er det riktignok ikke snakk om veldig store beløp. Likevel gir det en fin inngangsbillett til de som vil prøve kryptovaluta for første gang.

Hva er egentlig en krypto “børs”?

En kryptobørs setter to motparter i kontakt med hverandre – altså kjøper og selger. Disse forhandler om pris ved å legge inn ulike tilbud på salgs og kjøpssiden inntil de kommer til enighet.

Kryptovalutabørser er derfor ikke direkte involvert i direkte salg, men opptrer i stedet som et mellomledd mellom partnene. Børsene har som målsetning å skape attraktive markedsplasser for privatpersoner og bedrifter som ønsker å investere i kryptovaluta.

Mangelen på direkte involvering er viktig å fremheve, gitt at det markererer hovedforskjellen mellom børser og øvrige tjenester.

Ta meglerhusene som et eksempel. Dette er tjenester som følger felleseuropeisk lovgivning for derivatsalg, hvor de gjerne spesialiserer seg på derivathandel. Her tar megleren en mer aktiv rolle, gitt at de “underskriver” produktene som selges til investorer. Forklart litt annerledes: Hvis kunden tjener penger på investeringen så er det ofte (men ikke alltid) meglerhuset som taper penger.

 

Share

You Might Also Like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *